top of page

Hoge Raad doet uitspraak over ZZP-overeenkomst


Vrijdag 6 november jl. heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over de beperkte keuzevrijheid van een ZZP’er. Met deze uitspraak is de keuzevrijheid nog beperkter geworden. Het gaat er volgens de Hoge Raad namelijk niet meer om wat er in een overeenkomst wordt vastgelegd, maar om hoe de arbeidsrelatie er in de praktijk uitziet.

Zzp’ers werken al jaren met contracten waarin staat dat er géén arbeidsovereenkomst is met hun opdrachtgever. Met deze bedoeling van partijen werd voorheen rekening gehouden bij het bepalen van de vraag of iemand wel of niet in dienst is. Nu heeft de Hoge Raad beslist dat de zogenoemde 'bedoeling van partijen' niet meer van belang is. De wet bepaalt of je een arbeidsovereenkomst hebt, en niet de partijen zelf. Hierdoor moeten veel zzp’ers opnieuw gaan bekijken wat voor contract ze hebben.


Belangrijk is welk werk je doet. Er wordt onder andere gekeken of de werkzaamheden voldoen aan de wettelijke voorwaarden van een arbeidsovereenkomst. De wijze van uitvoering van het werk is beslissend voor de vraag of er wel of niet een dienstverband is. Wanneer een zzp’er exact dezelfde werkzaamheden verricht als andere werknemers, dan kan er sprake zijn van een dienstverband.


De uitspraak heeft vooral gevolgen voor de groep zzp’ers die vrijwel hetzelfde werk doen als anderen die in loondienst zijn. Dit betekent dat ze misschien niet zelfstandig zijn, hoewel dat wel de bedoeling was van partijen bij het aangaan van de overeenkomst.


Van belang is dat er in ieder geval geen gezagsrelatie mag ontstaan. Is dat wel het geval, dan kan de arbeidskracht óók een beroep doen op ontslagbescherming en loondoorbetaling bij ziekte. Of de opdrachtgever dat nu voor ogen had, of niet. Zolang er sprake is van tevredenheid tussen beiden partijen, hoeft er weinig te veranderen. Pas als er problemen ontstaan, kan deze uitspraak van de Hoge Raad houvast bieden voor de uitleg van de overeenkomst.


Heeft u vragen over de juridische kwalificatie van uw overeenkomst als ZZP’er of wilt u advies bij het opstellen van een solide overeenkomst, dan kunt u contact opnemen met Consigliera Advocatuur op 0475-584214 of via info@consigliera.nl

Comments


Uitgelichte berichten
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page